Palvelut

Tietokoneen perus-, ja vuosihuolto

Kannattaako tietokoneen huoltaminen?

Varmasti kannattaa! Tietokoneen huoltaminen on usein edullisin vaihtoehto, koska vaihdettaessa tietokone uuteen tulevat usein hankittavaksi myös uudet lisälaitteet ja ohjelmistot.

Käytön myötä tietokoneisiin tulee erilaisia vaivoja: niiden käynnistyminen ja toiminta hidastuvat, ja tietoturva heikkenee ilman aktiivista ylläpitoa. Tietokone kannattaakin huoltaa säännöllisesti, kun haluat nauttia ongelmattomasta ja turvallisesta koneen käytöstä.

Huollamme ja korjaamme kaikki tietokoneet merkistä riippumatta. Teemme aina ennen korjaustoimenpidettä huoltoarvion ja kerromme, miten kannattaa edetä. Tietokoneen kattava perushuolto (vuosihuolto) on hyvä keino saada vanhempikin tietokone jälleen hyvään käyttökuntoon.

Perushuolto sisältää:

  • Jäähdytystä haittaavan pölyn poisto
  • Haittaohjelmatartuntojen poisto
  • Virustorjunnan tarkistus ja tarvittaessa korjaus (virustentorjuntaohjelma ei sisälly hintaan)
  • Kaikki uusimmat päivitykset
  • Järjestelmärekisterin puhdistus ja eheytys
  • Kiintolevyn eheytys
  • Suorituskyvyn optimointi
  • Perusteellinen testaus

Mikäli tietokoneesi on siinä kunnossa, ettei korjaus tai huolto enää kannata, voimme ottaa talteen kaikki tärkeät tiedostosi ja tarvittaessa kirjoitamme korjauskustannuksista lausunnon vakuutusyhtiölle. Lisäksi saat huoltotyöstä aina kirjallisen huoltoselosteen, josta näet mitä laitteellesi on tehty huollossamme.
Käänny asiantuntijan puoleen ja huollata tietokoneesi arvoiseensa kuntoon.

 

Tietokoneen korjaus

Tietokoneita, kuten muitakin teknisiä laitteita, pitää välillä korjata. Kannettavan tietokoneen korjaus saattaa joskus maksaa lähes yhtä paljon kuin uusi kone. Jos kannettavan näyttö, emolevy tai dvd-asema hajoaa, tai kone on esim. pudonnut lattialle, herää kysymys, kannattaako sitä enää korjata?
Usein huolto edelleen kannattaa, vaikka uusien tietokoneiden hinnat ovatkin tulleet alaspäin. Jos vertaa vain uuden laitteen hintaa, saattaa tuntua siltä, että korjaaminen ei ole mielekäs vaihtoehto.
Kannattaa kuitenkin ajatella kokonaiskustannuksia, esimerkiksi vanhat ohjelmat, tulostimet ym. oheislaitteet eivät välttämättä toimi uusissa käyttöjärjestelmissä.

Tietokonehuollossamme tutkitaan aluksi koneessa olevat vauriot ja selvitetään korjauskustannukset.  Jos kone on vanha ja pahasti rikkoontunut, eikä sopivia osia saa enää järkevään hintaan, niin korjaukseen ei ryhdytä.

Jokainen tapaus arvioidaan aina erikseen ja toimenpiteistä sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Huollamme ja korjaamme merkistä riippumatta pöytä- ja kannettavat tietokoneet.
Laitteistosi vaurioituessa tapaturmaisesti (esim. kannettava tietokoneesi putoaa) voi vakuutusyhtiöstä saada korvausta riippuen vakuutuksesta ja vakuutuksen laajuudesta.

 

Virusten ym. haittaohjelmien poisto ja torjunta

Tietokoneessasi saattaa olla virus, jos vastaus yhteenkään seuraavista kysymyksistä on ”kyllä”.
Toimiiko tietokoneesi erittäin hitaasti? Tietokoneen selvästi heikentynyt suorituskyky on yksi virustartunnan yleisistä merkeistä. Heikentynyt suorituskyky voi kuitenkin johtua myös muista tekijöistä, kuten pirstoutuneesta kiintolevystä, liian vähäisestä keskusmuistin määrästä tai tietokoneessa olevista vakoilu- tai mainosohjelmista.

Mistä voi tietää, onko tietokone vakoiluohjelman tartuttama?
Saatko odottamattomia sanomia tai käynnistyvätkö ohjelmat itsestään? Jotkut virukset voivat vahingoittaa Windowsia tai joitain muita ohjelmiasi. Tällaiset vahingot voivat aiheuttaa näytölle odottamatta ilmestyviä sanomia, ohjelmien itsestään tapahtuvaa käynnistymistä tai sulkeutumista tai Windowsin äkillistä sammumista.

Yksi merkki on kiintolevyn ääni, joka kertoo, että kiintolevy on jatkuvasti aktiivisessa käytössä. Nämä asiat eivät tarkoita, että tietokoneessasi on varmasti virus, mutta jos niiden yhteydessä esiintyy myös muita ongelmia, ne saattavat viitata virustartuntaan. Vaikka tietokoneellasi olisikin virustentorjuntaohjelma, siitä huolimatta virus/haittaohjelma voi iskeä koneellesi.

Jos tietokoneellasi on viruksia tai muita haittaohjelmia, niin..

Puhdistamme tietokoneen viruksista ja haittaohjelmista sekä asennamme virustentorjunnan ja haittaohjelmia estävät ohjelmat tietokoneelle.

Virusten ja haittaohjelmien iskettyä poisto voi olla hyvinkin työlästä. Siksi poisto tehdään yleensä huoltotiloissamme, mutta teemme viruspuhdistuksen tarvittaessa myös paikan päällä. Virukset ovat hyvin erilaisia ja niiden poisto vaatii vaihtelevan määrän työtä.

Tietokone ja älypuhelin kannattaa aina pitää hyvin päivitettynä ja muutenkin huolehtia, että turvaohjelmat ovat ajan tasalla. Se on helpompaa ja edullisempaa kuin virusten metsästys ja tuhoaminen.

 

Koti- ja yrityskäynnit

Teemme myös koti- ja yrityskäyntejä, joiden tarkoitus on selvittää vika ja korjata se joko paikan päällä tai noutaa tietokone tai oheislaite huoltoon korjattavaksi. Emme aina korjaa viallista laitetta asiakkaan luona, koska kaikkia huolto/korjaustöitä ei ole mahdollista tai järkevää tehdä paikan päällä.

Työläiden laitevikojen korjaus ja esim. hankalat virustenpoistot tai kokonaan jumissa olevan koneen hyvään toimintakuntoon saaminen voi kestää useita tunteja. Huoltopisteessämme on asianmukaiset työvälineet, joilla päästään parhaaseen lopputulokseen, ja huolto on näin myös asiakkaalle edullisempi.

Kotikäynneistä olet oikeutettu saamaan kotitalousvähennystä. Lue lisää kotitalousvähennyksestä täältä.

 

Uuden tietokoneen käyttöönottoasennus

Tietokoneiden käyttäminen ja ohjelmat ovat tulleet jatkuvasti käyttäjäystävällisemmiksi. Silti uuden tietokoneen (pöytäkone, kannettava, tai tablet) käyttöön ottaminen on useille hankalaa tai siihen ei ole aikaa/mielenkiintoa ryhtyä.

Asennamme puolestasi tietokoneen täyteen käyttökuntoon: virustentorjuntaohjelmat, Office-ohjelmat, web-selaimet ja niiden lisäosat, kaikki uusimmat päivitykset, sähköpostitilit jne. Myös oheislaitteet, kuten tulostimet, mokkulat, ym. laitteet asentuvat samalla.

Uudessa tietokoneessa Windowsissa pyörii jo ensimmäisellä käynnistyskerralla kymmeniä erilaisia turhia prosesseja taustalla. Esimerkiksi valmistajien ”apuohjelmat” sekä ohjelmien kokeiluversiot ovat tällaisia. Nämä ohjelmat/prosessit hidastavat tietokonetta, ja niistä on siksi hyvä päästä eroon heti käyttöönottoasennuksen yhteydessä.

Tiedostojen siirto vanhasta tietokoneesta onnistuu hyvin, kunhan uudessa koneessa on virustentorjuntaohjelma ensin asennettu ja päivitetty.
Mahdolliset maksulliset ohjelmistot eivät sisälly käyttöönottoasennuksen hintaan..
Uuden tietokoneen asianmukainen esiasennus parantaa koneen toimintavarmuutta ja nopeutta.

 

Internet-yhteyden asennus ja korjaus

Tarvitsetko apua internet-yhteyden käyttöönotossa tai onko yhteyksissä ongelmia?

Meiltä löytyy ratkaisut internet-yhteyksiin (kiinteät ja mobiilit) sekä kodin elektroniikkaan, kuten matkapuhelimiin ja tablet-tietokoneisiin.

Internetin ja tietoverkon toimivuus on tärkeä osa yrityksen tuotantoa. Yrityksen tietoverkkoon kuuluu kiinteänä osana luonnollisesti myös yrityksen kiinteistössä olevat langalliset ja langattomat verkot.

Toimiva ja oikein asennettu tietoverkko on myös tietoturvallinen.

 

 

Kadonneiden tiedostojen palautus

Oletko menettänyt tärkeitä dokumentteja, kuten valokuvasi, musiikkia, kotivideoitasi, elokuvia, sähköpostisi tai muuta tärkeää tietokoneellesi tallennettua tietoa?

Jos tietokoneelta on vahingossa esim. poistettu tiedostoja, on tärkeää että koneen käyttö lopetetaan ja tietojen palautus tehdään ennen kuin konetta jälleen käytetään. Jos tietoja on kadonnut, kaikki ”mutu-tuntumalla” tehdyt pelastusyritykset lähes aina vain huonontavat mahdollisuuksia palauttaa niitä. Tiedostojen palauttaminen on asiantuntijan työtä ja vaatii oikeanlaiset työvälineet, työtavat sekä tiedostojen palauttamiseen tarkoitetut ohjelmat. Väärillä menetelmillä tiedostot ovat vaarassa kadota lopullisesti.

Aina ei kaikkia tiedostoja kuitenkaan voida palauttaa. On esim. tilanteita, jossa media on niin pahoin vaurioitunut, että vain osa tiedostoista voidaan palauttaa, joskus palautetut tiedostot ovat vahingoittuneet niin pahasti, että niitä ei voida lukea. Winha-ict toimii yhteistyössä yritysten kanssa, jotka ovat erikoistuneet erityisesti tiedostojen palauttamiseen.

Lopuksi: Jos tietokone ei käynnisty oikein, koneesta kuuluu ylimääräisiä ääniä, kannattaa se sammuttaa heti, eikä yrittää käynnistää sitä uudelleen, sillä tiedostot saattavat olla vaarassa. Koneeseen ei kannata tehdä mitään, ennen kuin ammattilainen on arvioinut tilanteen.

 

kirjallinen korjausarvio vakuutusyhtiölle

Laitteistosi vaurioituessa tapaturmaisesti (esim. kannettava tietokoneesi putoaa) voi vakuutusyhtiöstä saada korvausta riippuen vakuutuksesta ja vakuutuksen laajuudesta.

Kirjallinen korjausarvio tehdään vakuutusyhtiölle, jos vakuutusyhtiö sitä vaatii. Arviossa kerrotaan vikadiagnoosi, miten vika on syntynyt ja kuinka paljon korjaus tulisi maksamaan. Selvitys on lausunto vakuutusyhtiölle koneen kunnosta ja laskelma korjauksesta aiheutuvista kustannuksista. Mikäli vakuutuksenne kattaa tietokoneen tai laitteenne korjauksen, vakuutusyhtiönne hyvittää teille maksamanne lausunnon.

Selvitykseen sisältyy myös arvio vastaavan uuden koneen hinnasta. Annettujen tietojen perusteella vakuutusyhtiösi voi tehdä päätöksen vahingon korvaamisesta. Otathan huomioon, että kaikki vakuutusyhtiöt eivät korvaa esim. tiedostojen menetystä, palautusta tai asennettuja ohjelmia.